Lönesubvention hjälpte ensamföretagaren Paulina Åkerlund att våga anställa

Kronobybon Paulina Åkerlund som driver företaget I´M Nordic Eco Cosmetics i Kronoby centrum hade en tid funderat på att anställa någon till sitt företag. Men tröskeln kändes onödigt hög. När hon då via Concordias företagsrådgivare Sanna Kankaanpää fick höra om möjligheten till lönesubvention blev hon glatt överraskad. I praktiken innebär det att hon via arbets- och näringsbyrån får tillbaka 50 procent av lönekostnaderna för att anställa en arbetslös arbetssökande med lång arbetslöshet bakom sig.

– Jag hade redan haft Anna (Hagnäs-Pantovic) i tankarna så när jag fick det här beskedet kom det som en stor lättnad. Jag hade räknat med att det initialt skulle bli ganska dyrt att anställa en person till företaget, men tack vare det här stödet blev steget inte så stort. Processen var också snabb när vi hade fått in en ansökan, säger Paulina Åkerlund.

Bildtext: Paulina Åkerlund har satsat mycket på hållbarhet i sitt företag och en doftolja belönades nyligen med en finalplats på en svensk mässa.

Anna Hagnäs-Pantovic är också glad över att hon tack vare stödet kan komma tillbaka på arbetsmarknaden i lämplig takt. Hagnäs-Pantovic är utbildad idrottsinstruktör, massör och kosmetolog och har bland annat jobbat på spahotell i Norge tidigare. Nu erbjuder hon ansikts- och kroppsbehandlingar två gånger i veckan på I´M Nordic Eco Cosmetics. Behandlingarna görs uteslutande med de ekologiska hudvårdsprodukter som Paulina Åkerlund tillverkar i sina produktionsutrymmen bakom salongen. Här snackar vi hållbarhet, vilket också uppmärksammats av Kronoby kommun som i slutet av fjolåret tilldelade företaget kommunens första hållbarhetspris.

– Det var en rolig överraskning att skönhetsbranschen uppmärksammades på detta sätt, utbrister Paulina Åkerlund glatt.

Det är bara drygt två år sedan som Paulina Åkerlund, som är utbildad kosmetolog och frisör, tog över företaget M HandMade. Men redan har en av hennes produkter, en doftolja som doftar granatäpple, kommit på finalplats i tävlingen Best New Body Care-produkt på mässan Nordic Organic Food Fair i Malmö. Paulina vill gärna utveckla sitt företag ytterligare, och är därför extra tacksam över att ha fått Anna med. Nu är de två som tillsammans kan spåna kring marknadsföring och utvecklingsidéer av butik och salong. 

Bildtext: Anna Hagnäs-Pantovic erbjuder kunderna sköna behandlingar ett par gånger i veckan på den kombinerade butiken/salongen.

Lönesubventionen som beviljas av AN-tjänster är ett viktigt stöd för småföretagare, det minskar avsevärt risken för en företagare att anställa en anställd.

– Ta modigt kontakt med AN-byrån i detta ärende, så hjälper jag dig gärna med dessa ansökningar. Det viktiga att komma ihåg är att en ansökan måste lämnas in och ett beslut måste fattas innan ett anställningsavtal undertecknas, säger Sanna Kankaanpää.

Sanna Kankaanpää

Företagsrådgivare

Grunda eget, start-up företag, affärsverksamhetsplaner

+358 500 160 908