Investeringsstöd en bra hjälp då Kristian behövde utvidga sitt företag

I en stor hall på Munsalavägen i Nykarleby har Kristian Eklund sitt kontor, sin verkstad och sitt lager. Företaget detailworks har många ben att stå på: finsnickeri, ytbehandlingstjänster, motivmålning och yachtservice. Yachtservicen består av inredningsreparation av alla dess slag.

– Alla ben är viktiga, men vissa perioder ger något ben mer inkomster och jobb än de andra. Jag känner att motivmålningen hamnat lite i bakgrunden och därför har jag valt att satsa lite extra på den biten nu i vår, säger Eklund när vi träffas i hans verkstad.

Kristian Eklund upplever att han fått bra hjälp från Concordia när han behövt hjälp med att söka olika stöd.

I en så kallad lackeringsbox där målarbetet sker står en nästan helt övertäckt Mercedes c250. Det är här som Kristian Eklund verkligen får användning för sin fascination för detaljer. Motivet är fortfarande lite hemligt, men tanken är att han innan sommaren ska kunna visa upp bilen på olika ställen.

– Det blir ett sätt för mig att visa vad jag kan och vad jag gör.

Kristian Eklund är uppväxt på en mjölkgård och jobbade där som yngre, men valde sedan att utbilda sig till artesan-finsnickare i Terjärv. Han har alltid varit bra på att rita och är självlärd inom airbrushing. Hans farfar var mycket händig på all sorts snickerier och har också lärt Kristian mycket. Med sitt företag detailworks får han använda sig av alla sina kunskaper.

Att starta ett företag från grunden kräver sitt, men Kristian Eklund tycker att han fått bra hjälp och stöd från Concordia kring bland annat startpeng och affärsplan. Första året gick främst ut på att få in kapital i bolaget. När han sedan var i behov av utrymmen, fick han också hjälp med att söka finansiering och köpa säkerheter.

Tack vare investeringsstödet kunde Kristian investera i en bra ”lackeringsbox” för sitt måleriarbete.

– När jag behövde en lackeringsbox för mitt måleri sökte jag och fick investeringsstöd för maskinanskaffning. Nu har jag lagt in en ny ansökan då företaget behöver ny kompressor med tillbehör, förklarar Eklund.

Han äger hallen där företaget verkar. Den består av två delar, vilket vid behov gör det möjligt att hyra ut en del. Men något sådant behov ser inte ut att finnas inom en överskådlig framtid. Företaget har idag en anställd förutom Kristian och fortsätter växa. Kristian säger att han har behov av duktigt folk, så nyanställningar är på gång.

Det gäller att vara ute i god tid, tipsar företagsrådgivare Sanna Kankaanpää:

– Om du funderar på att investera, oavsett om det handlar om att köpa en hall eller bygga upp och utöka din maskinpark, kontakta oss gärna redan i planeringsskedet. På så sätt kan vi i god tid identifiera vilka stödmöjligheter som finns innan investeringen genomförs.

Sanna Kankaanpää

Företagsrådgivare

Grunda eget, start-up företag, affärsverksamhetsplaner

sanna.kankaanpaa@concordia.jakobstad.fi

+358 500 160 908