Gymnasiekillar är företagare på fritiden – Teodor och Atte tvättar bilar på löpande band

Teodor Granholm, snart 18 år, och Atte Hellén, 16, driver tillsammans företaget H&G Autospa i Jakobstad sedan oktober i fjol. Så sent som i mitten av april fick de tillgång till en bilhall på Hovslagarevägen där de numera tvättar bilar vid sidan av sina gymnasiestudier.

– Steget att starta ett företag var inte så stort då vi har tvättat bilar som hobby redan en längre tid och vi är intresserade av bilvård, förklarar Teodor.

Killarna har satsat på tvätt av bilar både in- och utvändigt, samt vaxning, polering och lackskydd. Dessutom ingår det i priset att killarna hämtar bilen som ska tvättas och för tillbaka dem, något som har uppskattats speciellt av äldre människor.

– Vi har fått mycket feedback redan från nöjda kunder, så det är ju roligt, tillägger han.

Skinande rena och polerade bilar är Attes (t.v.) och Teodors passion.

Att bli företagare är något som kommit väldigt naturligt för dem, vilket kan bero på att båda killarna kommer från företagande familjer. Trots detta har det under vägens gång funnits saker som de behövt stöd och hjälp med och då har de vänt sig till Concordias företagsrådgivare.

– Speciellt i frågor kring beskattning har det varit bra att kunna vända sig till Concordia, säger Atte Hellén.

Speciellt i frågor kring beskattning har det varit bra att kunna vända sig till Concordia.

– Dessutom har vi fått hjälp med var det lönar sig att synas, att det är viktigt att både vara på sociala medier och ha en hemsida för att hitta kunder, fyller Teodor i.

Företagandet stör inte gymnasiestudierna så mycket, anser killarna. I sommar kommer de att ha mer tid för sin firma, men de har också annat sommarjobb. För tiden efter gymnasiet har de också redan lite planer.

– Det lutar mot någon form av ekonomirelaterade studier, kanske i Vasa efter gymnasiet. Men i så fall kan vi ju bara ta med oss företaget till studieorten, funderar Teodor och får medhåll av Atte.

Teodor Granholm och Atte Hellén har fått mycket hjälp av Concordias Sanna Kankaanpää.

Concordias företagsrådgivare Sanna Kankaanpää uppmuntrar unga att prova på entreprenörskap:

– Entreprenörskap hänger inte på någons ålder. Om du hittar möjligheter att prova på entreprenörskap kan du göra det på ett säkert sätt, med hjälp av dina egna nätverk och utvecklingsbolagens expertis.