AIP:n kiertotaloushanke esillä Wasa Future Festivalilla

Viisipäiväinen Wasa Future Festival käynnistyi 5. elokuuta seminaaripäivällä, jossa keskityttiin metsien ja puun potentiaaliin sekä maaseudun elinvoimaisuuteen. Pohjanmaan liiton järjestämä avausseminaari kokosi yhteen useita nimekkäitä puhujia.

Tuleva työministeri ennustaa vilkasta poliittista syksyä

Maakuntajohtaja Mats Brandtin avauspuheenvuoron jälkeen kansanedustaja ja tuleva työministeri Matias Marttinen (kokoomus) puhui hallituksen vihreän siirtymän poliittisista aloitteista. Marttinen odottaa kiireistä poliittista syksyä valtiontalouden osalta, mutta lupasi samalla sujuvampia luvitusprosesseja investoinneille ja teollisuustoiminnan aloittaville yrityksille.

Tuleva työministeri Matias Marttinen (kokoomus) puhui hallituksen vihreän siirtymän poliittisista aloitteista.

UPM:n koivuselluloosalla on erinomaiset jalostusmahdollisuudet

Valtiosihteeri Päivi Nerg maa- ja metsätalousministeriöstä jatkoi ohjelmaa kertomalla kansallisesta metsästrategiasta sekä maaseudun ja metsien merkityksestä yhteiskunnan hyvinvoinnille. Hän korosti, että biotalous ja uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö tulevat tulevaisuudessa olemaan yhä tärkeämpiä, ja nosti Pohjanmaan esiin esimerkkinä muille alueille.

Professori Monika Österberg Aalto-yliopistosta esitteli metsäalan uusia innovaatioita ja Metsäbiotalouden tiedepaneelin ”Lankusta lääkkeisiin – Tuoteportfolion arvonnoususta uutta arvonlisää metsäsektorille” ensimmäisen raportin tuloksia. Raportin mukaan metsien tuottamaa lisäarvoa on mahdollista lisätä merkittävästi ilman hakkuumäärien kasvattamista.

-Tämä edellyttää pitkälle jalostettuja puutuotteita, sanoo tutkimusta koordinoinut professori Monika Österberg.

Hän mainitsi UPM:n Pietarsaaren tehtaan koivuselluloosan, joka jalostetaan nanoselluloosaksi, tuotteena, jolla on monia tulevaisuuden jalostusmahdollisuuksia kliinisessä teollisuudessa ja lääketeollisuudessa.

Professori Monika Österbergin johtaman tieteellisen paneelin raportti on luettavissa kokonaisuudessaan täällä: https://metsatiedepaneeli.fi/wp-content/uploads/2024/04/Lankusta-laakkeisiin-Tuoteportfolion-arvonnoususta-uutta-arvonlisaa-metsasektorille.pdf.

Professori Monika Österberg Aalto-yliopistosta esitteli metsäalan uusia innovaatioita ja Metsäbiotalouden tiedepaneelin ”Lankusta lääkkeisiin - Tuoteportfolion arvonnoususta uutta arvonlisää metsäsektorille” ensimmäisen raportin tuloksia.

Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti, johtaja Maarit Lindström antoi yleisölle katsauksen alan merkityksestä kansantaloudelle ja aluetaloudelle. Metsät ovat Suomen tärkein luonnonvara ja metsäteollisuuden taloudellinen merkitys on suuri suhdannevaihteluista huolimatta. Metsäteollisuudella on Pohjanmaan taloudessa muita Suomen maakuntia merkittävämpi rooli, sillä se työllistää Pohjanmaalla suoraan noin 2400 henkilöä (2021) ja maksaa palkkoja yhteensä 100 miljoonaa euroa.

– Tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä metsäteollisuustuotteiden kokonaismarkkinoiden arvioidaan kasvavan maailmanlaajuisesti 175 miljardilla eurolla vuosina 2022-2023, ja Suomella ja metsäteollisuudella on hyvät mahdollisuudet hyötyä maailmanlaajuisesta vihreästä murroksesta, sanoo johtaja Maarit Lindström.

– Suomen metsäteollisuus on kansainvälisesti johtava uusien tuotteiden kehittämisessä ja Suomi on itse asiassa maailman kärkimaita metsäteollisuuden patenttien osalta, hän jatkaa.

AIP:stä on tulossa johtava ekoteollisuuspuisto

AIP:n työtä kiertotalouden parissa korosti Alholmen Circular Economy Platformin projektipäällikkö Åsa Björkman.  ACEP-hanke esiteltiin Wasa Future Festivalilla inspiroivana kiertotalouden työmenetelmänä paikalliselle teollisuudelle. AIP:n vuoden 2023 strategian mukaan AIP:n tavoitteena on tulla Suomen johtavaksi ekoteollisuuspuistoksi. Vihreä siirtymä on keskeinen ja metsäteollisuus toimii moottorina vauhdittamalla ja motivoimalla muita toimialoja siirtymätyöhön.

-AIP:n suuret kansainväliset teolliset toimijat, joilla on kunnianhimoiset kiertotalouden tavoitteet, nopeuttavat pienempien teollisuusyritysten siirtymäprosessia, Björkman sanoo.

ACEP osoittaa, että hankkeilla voidaan käytännössä luoda rakenteita, jotka on integroitu teollisuuden prosesseihin ja jotka edistävät sekä taloudellista että ympäristöön liittyvää edistystä kestävän kehityksen alalla. Nykyään Alholmenin eri teollisuudenalat tekevät yhteistyötä hyötyäkseen toistensa osaamisesta ja resursseista, ja yhteistyö syvenee hankkeen myötä. Kierrätysprosesseihin ja logistiikkaan osallistumattomista toimijoista on todennäköisesti puutetta.

-Toivomme voivamme tunnistaa ja alkaa täyttää näitä puutteita, Björkman selitti.

AIP:n työtä kiertotalouden parissa korosti Alholmen Circular Economy Platformin projektipäällikkö Åsa Björkman. 

Ähtävä – älykäs energiakylä

Esse Elektro-kraftin toimitusjohtaja Ingvar Kulla ja Aktion Österbottenin toimitusjohtaja Mathias Högbacka puhuivat Pohjanmaan energia-alan innovaatiohankkeista ja aloitteista. On luotu ainutlaatuinen kiertävä liiketoimintamalli, joka perustuu kolaroitujen ja purettujen sähkö- ja hybridiautojen akkuihin. Vakuutusyhtiön lunastanut auto on keskimäärin noin 5 vuotta vanha, kun taas sähköauton akun takuuaika on 5-8 vuotta. Tämä tarkoittaa, että näille talteenotetuille käytetyille akuille ei ole välittömiä jälkimarkkinoita. Liiketoimintamalli perustuu siihen, että akkua käytetään ensin energian varastointiin ja se kierrätetään muutaman vuoden kuluttua autojen varaosiksi. Tästä syntyi suhteellisen uusi yritys Autocirc Battery Recycling Finland, jossa Esse Elektro-kraft on vähemmistöosakkaana. Ensimmäistä energiavarastointijärjestelmää, 1 MWh:n laitosta, asennetaan parhaillaan.

Esse Elektro-kraft on myös rakentanut 1 MWh:n aurinkopuiston yhdessä Pedersören kunnan kanssa. Investointi aurinkosähköön jatkuu Ähtävässä, kun vuonna 2023 ostivat käytöstä poistettu minkki- ja kettutarhatilan alue. Rakennukset purettiin ja maa tasoitettiin ensimmäistä 2 MWh:n voimalaa varten. Samalla alueella on varaukset 6-7 MWh:n voimalalle.

-Käytöstä poistetut tarhatila-alueet ovat erinomaisia alueita aurinkopuistoille. Metsiä ei tarvitse kaataa eikä arvokasta maatalousmaata hyödyntää, Ingvar Kulla sanoo.

Innovaatioprosessiin osallistui yhdessä Esse Elektro-kraftin kanssa myös RIPEET-pilottihanke, EU:n rahoittama hanke, jota hallinnoi alueellisesti Aktion Österbotten.

– Lyhyesti sanottuna tehtävämme on kehittää malli siitä, miten älykkäitä energiakyliä voidaan kehittää paikallisesti. Ähtävän kylä Pedersöressä on yksi hankkeista, Mathias Högbacka sanoo.

Jos olet kiinnostunut katsomaan tapahtuman suoratoistoa, se on saatavilla Youtubessa: https://www.youtube.com/@wasafuturefestival1521.