Vi har ett ansvar för närmiljön

Ett slutet kretslopp där så mycket som möjligt återvinns. Men också mindre plast i förpackningarna, smarta energilösningar och användningen av biogas gör Snellman till föregångare i branschen.

Det är inte alla företag som har en egen uppfinnarjocke, men Snellman är lyckligt lottade. Ända sedan Markus Snellman började jobba här har han fokuserat på smarta lösningar för att optimera processer, hålla kostnaderna nere och framför allt för att spara energi och skapa en så hållbar produktion som möjligt. Värmepumpar är en viktig del av lösningen och den senaste satsningen är ett avtal om vindel – år 2025 ska all el i fabriken vara grön.

– För oss handlar hållbarhet om ansvar. Om att fundera på hur vår verksamhet påverkar inte bara fabriken och våra anställda, utan också hela samhället, säger Markus Snellman.
Han och hans kolleger har under många år jobbat hårt för att styra om produktionen i en mera hållbar riktning och i dag är fabriken på Granholmen i Jakobstad i princip ett slutet kretslopp där så mycket som möjligt återvinns. Mottot är att inget ska hamna på soptippen. Ett bra exempel är biogasen. Slaktavfallet från fabriken används som foder för pälsdjur, och djurens avföring kommer sedan tillbaka i form av biogas. ”Vårt bruna guld”, som Markus Snellman uttrycker det. Även slammet från vattenreningsverket blir råvara för biogastillverkningen.
– Biogasen används i huvudsak för att producera ånga till fabriken, men också för att hålla igång tankstationen på fabriksområdet – alltså nytta kombinerat med samhällsservice.
Markus Snellman berättar gärna om vad han gör, och företagets satsningar är inga hemligheter – tvärtom. Han trivs bäst när han får bolla sina idéer och slipa tekniken med likasinnade.

Är i startgroparna för nytt EU-finansierat projekt

En av de stora utmaningarna just nu är energilagring. Markus Snellman drömmer om ett system för korttidslagring som möjliggör användningen av sparad energi under tider då elpriset ligger som högst.
– Det här skulle också vara bra ur samhällelig synpunkt, för att minska belastningstopparna. Just nu är vi i startgroparna för ett nytt EU-finansierat projekt. Det är vi som driver det, men tanken är att det vi utvecklar också ska vara till nytta för andra.
En annan utmaning för livsmedelsbranschen är plasten. Ett stort steg var att förnya förpackningarna för maletkött, men här finns ännu mycket kvar att göra. Plasten måste vara absolut ren, vilket försvårar möjligheten att använda återvunnet material, men nya lösningar testas hela tiden.
En annan konkret sak som Markus Snellman funderat mycket på är ett lokalt samarbete kring reservdelar.
– Det som vi behöver kanske finns i lager hos någon annan i nejden. En sådan lösning skulle alla vinna på.

Snellman – Vem är vi?

Snellman är familjeföretaget i Jakobstad som är känt för sina högklassiga kött- och charkprodukter med hög kötthalt och utan onödiga tillsatsämnen. Det senaste tillskottet i produktfamiljen är köttbullarna som snabbt blev kundernas favorit. Verksamheten vid fabriken i Jakobstad omfattar allt från anskaffning och slakteri till nedskärning, köttförädling och charkproduktion. Den lilla korvfabriken som bröderna Kurt och Lars Snellman startade är i dag en koncern med 800 anställda.
www.snellman.fi

Ta del av de övriga hållbarhetsberättelserna

Denna artikelserie har tagits fram inom ramen för projektet CIT – Circular Insights and Transition som är finansierad av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Österbottens Förbund och Utvecklingsbolagen i Österbotten.