Bilen, bostaden, butiken
Bilen
Bostaden
Butiken
Bilen
20% av Jakobstadsregionens utsläpp kommer från vägtrafiken
27% av medelfinländarens växthusgasutsläpp kommer från transport
Förslag på åtgärder: Kör med elbil, gasbil eller hybridbil
Många i regionen har behov av bil och då kan fossilfria bränslekällor vara ett bra alternativ. Hybridbilar har en lägre bränsleförbrukning medan bilar som drivs med el och biogas gör det möjligt att färdas helt fossilfritt. Att skaffa elbil är fortfarande rätt kostsamt medan det är relativt förmånligt att konvertera en bensindriven bil till gas. Biogas produceras i Finland och gaspriserna är idag billigare än bensinprisen. Du kan dessutom få stöd både för konverteringar och för anskaffning av nya elbilar, el- och gasdrivna paketbilar samt el- och gasdrivna lastbilar.
Bo nära arbete och tjänster eller jobba på distans
Ett bra sätt att minska, eller till och med eliminera, behovet av bil är att bosätta sig nära sin arbetsplats och de tjänster man använder. Då avstånden är korta kan du ta dig fram genom att promenera eller cykla, vilket gör det enkelt att få vardagsmotion, samtidigt som det dessutom frigör tid till annat du tycker om. Om du bara behöver bil ibland eller bor en bit bort kan du kanske välja att jobba på distans eller att samåka, samäga, låna eller hyra en bil. Längre sträckor kan du färdas bekvämt med tåg eller buss.
Välj tåg, buss och färja – minska på flygresorna
För dig som privatperson kan flygande orsaka en stor punktbelastning. Till exempel kan en lång flygresa öka dina utsläpp med en femtedel. Överväg gärna alternativa sätt att resa och semestra. Njut av din närmiljö eller prova på något nytt så som fjällvandring, paddling eller cykelsemester. Ta bussen för att träffa vänner och släktingar i andra städer, ta tåget eller fyll bilen med dem du tycker om och upptäck Finlands vackraste platser. Ha kul på färjan till grannlandet eller ta tåget till Europa och upptäck pärlor på vägen. Om du drömmer om världen, planera hellre en lång jorden runt -resa i stället för många korta weekendresor eftersom en längre flygresa orsakar färre utsläpp än flera små.
Bostaden
25% av Jakobstadsregionens utsläpp kommer från uppvärmning av bostäder
24% av medelfinländarens är utsläpp kommer från boende
Förslag på åtgärder: Värm bostaden med förnybar energi
Genom att använda förnybar energi till uppvärmning och hushållsel kan du minska ditt koldioxidavtryck rejält. Förnybar energi är till exempel sol-, vind-, och vattenkraft, miljömärkt fjärrvärme, bioenergi och geotermisk energi, så som berg- och jordvärme. Att elda med ved eller pellets kan också vara ett miljövänligt alternativ. Oljeuppvärmning är däremot en klar utsläppskälla som helst ska ersättas med någon annan uppvärmningsform. Ett byte kan också visa sig vara en smart investering som på sikt kan leda till inbesparingar. Du kan dessutom ansöka om understöd för bytet. Om din bostad å andra sidan värms med direktel kan du se över ditt elavtal och ta reda på ifall elen produceras av förnybara eller fossila energikällor.
Installera en luftvärmepump
En värmepump tar till vara värme från luften och tillför värme till din bostad. Det här förbättrar din bostads energieffektivitet på ett betydande sätt och kan till och med halvera dina uppvärmningskostnader. På sommaren kan luftvärmepumpen dessutom användas på omvänt sätt, dvs. så att den tar tillvara kyla från luften och kyler din bostad till en behaglig temperatur.
Förbättra bostadens energieffektivitet
Du kan också få understöd för andra åtgärder som förbättrar din bostads energiprestanda. Sådana åtgärder är till exempel tilläggsisolering, tätning, solskydd och byte till energieffektiva fönster och dörrar. Du kan också försöka spara på varmvatten och testa att sänka innetemperaturen med ett par grader. En lägre temperatur i sovrummet kan till och med ge dig en bättre sömn. Då du behöver förnya hushållsmaskinerna, välj gärna energieffektiva modeller.
Använd kvadratmetrarna effektivt
Spara eller till och med tjäna pengar! Ifall du har ett oanvänt rum eller en semesterstuga som ofta står tom kan du överväga att bli hyresvärd för resenärer. Du tjänar pengar och får dessutom träffa intressanta människor.
Om du planerar att köpa eller bygga en bostad kan du reflektera över hur ditt behov av bostadsyta ser ut i olika livsskeden samt beakta fördelarna med en mindre men effektivt använd bostadsyta. Ett par fördelar kan vara att du får mer fritid då behovet av skötsel och städning är mindre samt att du har en större ekonomisk frihet då både boendekostnaderna och det eventuella bostadslånet är lägre.
Butiken
50 % av medelfinländarens utsläpp kommer från konsumtion av livsmedel, konsumentprodukter och fritid & tjänster.
Förslag på åtgärder: Ät inhemskt enligt säsong. Öka andelen rotfrukt, grönsaker och frukt. Välj gärna ansvarsfullt producerade livsmedel
Att äta inhemskt enligt säsong har flera fördelar. Råvaror smakar som bäst under en viss tid på året och är dessutom förmånliga då tillgången är stor. Lokalproducerade produkter är också färskare tack vare den korta transportsträckan, samtidigt som utsläppen blir mindre. Finländsk mat är dessutom trygg, ren och spårbar. I skogen kan du själv plocka bär och svamp tack vare allemansrätten, och om du blir intresserad av självförsörjning, kan du till och med prova att odla egen mat. Satsa på ditt välmående genom att äta mera rotfrukt, grönsaker och frukt och prioritera fisk och kött som är ansvarsfullt producerat. Ansvarsfullhet innebär att man i alla steg av livsmedelproduktionen värnar om såväl människornas, som djurens och miljöns välmående, hälsa och ekonomi. I matbutiken guidar olika märkningar dig till t.ex. inhemska, ekologiska eller ansvarsfullt producerade livsmedel.
Minska matsvinnet
Du kan förenkla din vardag genom att planera veckans matsedel och veckohandla. Du sparar inte bara tid och pengar, utan möjliggör också hälsosamma matval, samtidigt som matsvinnet blir mindre då du bara handlar det som behövs. En del mat blir ändå över ibland och för att ta hand om den kan du prova att införa en ”restdag” i veckan då du ser över matförrådet och tillagar en kreativ måltid av det som är kvar. Storkok, då du lagar mycket mat samtidigt, är både tids- och energieffektivt. Nästa dag behöver du bara värma maten och om du vill kan du frysa ner en del till följande vecka. I matbutiken och nätbutiker kan du spara pengar och samtidigt hjälpa till att minska matsvinnet genom att köpa varor med kort bäst föredatum till nedsatt pris. Även restaurangers och bageriers svinn går att köpa förmånligt, till exempel via mobilapplikationen ResQ.
Konsumera hållbart och cirkulärt
Att konsumera hållbart innebär att tillfredsställa våra behov idag utan att äventyra kommande generationers möjligheter till det samma. För att lyckas med det är det bra ifall vi försöker tänka mer cirkulärt kring vår konsumtion. Det betyder att man strävar till att minska konsumtionen av nya saker, att maximera användningen av befintliga och att återvinna uttjänta produkter. Rent konkret betyder det att du gärna kan tänka kring vad du behöver och inte behöver, vad du kan reparera, återanvända, låna, hyra eller köpa begagnat. Inspireras och ta hjälp av händiga personer i din närhet för att återbruka och reparera, eller anlita en lokal företagare för en mer omfattande reparation. I stället för att köpa, till exempel dyra verktyg, redskap och maskiner som du sällan använder, kan du försöka låna av en bekant eller vända dig till en uthyrningsfirma så som Cramo, Ramirent eller Vlift. Visste du att biblioteken i Jakobstadsregionen lånar ut t.ex. sportredskap, cykel och skräpplockare? På olika nätsidor, Facebookgrupper, mobilapplikationer och fysiska loppmarknader kan du fynda begagnade saker billigt och om du vill kan du också tjäna en slant genom att sälja dina egna gamla, oanvända saker. Dessutom kan du
Tjänster
Tänk hållbart även kring de tjänster du använder; allt från restauranger till hotell, resebolag och banken. Om företagen inte har hållbara alternativ kan du gärna ge feedback och efterfråga det du önskar. Om du investerar i aktier, fonder eller annat kan du även där tänka på placeringens hållbarhetsprofil.