Gamla fiskenät kan bli cykeldelar

Ett cykelhandtag gjort av gamla fiskenät, biobaserad plast och komponenter tillverkade av cellulosa. Cykeldelstillverkaren Herrmans har flera spännande projekt på ritbordet.

Cyklister är en grupp konsumenter som vet vad de vill ha och som inte prutar på hållbarheten. Hela cykelkulturen är väldigt miljöinriktad och det här ställer krav på tillverkarna. Vid Herrmans i Pedersöre testar man just nu biobaserad plast och material som återvinns från gamla fiskenät och bildäck. Bland annat.

– Det händer mycket spännande på materialsidan och det gäller att hela tiden ligga steget före, säger Sari Noromies, Operational Excellence & Sustainability Developer.
Hon och kollegan Charlotte Sandström, Marketing & Communications Manager, visar upp två produkter som i dag tillverkas av återvunnet material: ett kedjeskydd och ett ekerskydd, det vill säga plastplattan som ligger bakom växelhuset.
– Att hitta och testa potentiellt gångbara nya material är en ständig utmaning, och lite av ett detektivjobb – plasten ska ha rätt egenskaper, kunna användas i formsprutningsmaskiner, finnas i tillräckligt stora mängder, uppfylla alla krav och finnas tillgängligt till rätt pris, säger Sari Noromies.

Vårt mål är att vara ärliga och transparenta

Herrmans undersöker två typer av nya material: återvunnet och biobaserat. Att hålla koll på material kontra lagstiftning och märkningar kan också vara en ren djungel. Konsumenter köper gärna handtag av återvunnet eller biobaserat material, men det är ofta svårt att avgöra hur miljövänlig en produkt egentligen är och vad som ligger bakom en viss märkning.
– Vårt mål är att vara ärliga och transparenta. Vi jobbar också på att utbilda våra
kunder och partners, och dela med oss av vad vi lär oss längs vägen.
Herrmans har arbetat långsiktigt och medvetet för att minska sitt klimatavtryck. I företagets strategi utgår man från ledorden people, profit och planet och målsättningen är att dessa tre ska vara i balans.
– Hållbarhet är inte bara ansvar för miljön, utan också att våra anställda mår bra och trivs och att våra leverantörer lyckas i sina hållbarhetsprojekt. Endast som en del i ett nätverk kan vi fortsätta vår förändring mot det bättre. Att satsa på hållbarhet är också ett sätt att skapa ekonomiska förutsättningar för att kunna fortsätta med det vi gör här i Pedersöre också i framtiden, säger Charlotte Sandström.

Satsningarna riktas nu mot scope 3

I fabrikshallen står formsprutningsmaskinerna på rad. Handtag, reflexer och andra cykeldelar produceras på löpande band. Scope ett och två är redan på minimala nivåer och satsningarna riktas nu mot scope tre, det vill säga faktorer utanför de egna väggarna som påverkar koldioxidavtrycket. Charlotte Sandström visar en maskin som tillverkar kedjeskydd. Just nu produceras vanliga plastskydd, men hon visar också ett exemplar som vid första ögonkastet ser precis likadant ut som de andra – men som ändå är något helt annat.
– Det här är tillverkat av hundra procent återvunnet material, säger hon.
I dag är tio procent av Herrmans produkter tillverkade av återvunnet material, och målsättningen är ambitiös – senast år 2035 ska hela produktionen och alla produkter vara koldioxidneutrala.

Herrmans – Vem är vi?

Har du någonsin funderat på hur många delar en cykel består av? Det har vi på Herrmans stenkoll på. Vi är en av Europas ledande tillverkare av cykeltillbehör, med fokus på säkerhet, komfort och design, och med produkter som bland annat lampor och handtag. I vårt sortiment finns över 2000 olika produkter. Framgången är ett resultat av ett 60-årigt utvecklingsarbete, som fortsättningsvis pågår. Fabriken och vårt huvudkontor finns i Sandsund, Pedersöre.
www.herrmans.eu

Ta del av de övriga hållbarhetsberättelserna

Denna artikelserie har tagits fram inom ramen för projektet CIT – Circular Insights and Transition som är finansierad av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Österbottens Förbund och Utvecklingsbolagen i Österbotten.