Samarbete och innovation i livsmedelssektorn – Food 2.0 och FUI-forumet inleder ett nytt kapitel

Hur ser framtidens hållbara livsmedelsproduktion ut – och hur kan vi samarbeta för att nå dit? Det var den stora frågan när företag, experter och forskare samlades på Valios Food 2.0-evenemang i mitten av mars.
Informationsutbyte, samarbete och samskapande kring framtidens livsmedelsproduktion var huvudteman för det samevenemang som Valios Business Finland-finansierade lokomotivprojekt Food 2.0 ordnade i mitten av mars tillsammans med VTT, LUKE, Helsingfors Universitet ETL samt Jord- och skogsbruksministeriet. I mitt uppdrag som projektledare för Innovation Boost Jakobstad Region, fick jag möjlighet att få den senaste informationen kring vad som är på gång inom livsmedelssektorn, vilka utvecklingsspår som kunde vara intressanta för Jakobstadsregionens livsmedelsaktörer samt vilka forskningsområden som är prioriterade just nu.

Valios ekosystem växer så det knakar

Under ena halvan av dagen fick vi ta del av vad Valio tillsammans med de företag – och organisationer som ingår i deras ekosystem gjort tillsammans gällande framtida livsmedelsprodukter, teknologitransformation, regenerativ livsmedelsproduktion samt resurseffektivitet det gångna året. Man kunde konstatera att Valio varit framgångsrika i sitt arbete med att knyta an företag och organisationer till sitt ekosystemnätverk och man är nu uppe i 170 medlemmar på ett år vilket är en rejäl ökning från målsättningen på 100 medlemmar på fem år. En imponerande utveckling som visar på branschens vilja att samarbeta.

Kick-off för nationellt forum för forskning, utveckling och innovation (FUI) inom livsmedelssektorn

Andra halvan av dagen var det kick-off för det länge efterlängtade nationella forumet för forskning, utveckling och innovation (FUI) inom livsmedelssektorn. Målsättningen med detta nationella FUI-forum är bl.a. att:

  • utöka och förbättra samarbetet inom livsmedelssektorn
  • sänka tröskeln för företag att delta i FUI-aktiviteter
  • effektivera utvecklingen

Forumet kommer att ordna workshops och seminarier och evenemang kommer att ordnas i samarbete med livsmedelssektorns föreningar, kluster och ekosystem.

5 miljoner till forskningsprojekt

Inom ramen för Valios Food 2.0 ekosystem finns det FUI-finansiering att sökas för forskningsprojekt. Man har avsatt ca 5 miljoner euro för perioden 2025-2029.
Fokusområden för ansökan är:

  • Risker på gårdar i en förändrad verksamhetsmiljö
  • Effektivisering av näringsflöden på system- och gårdsnivå
  • Effektiv användning av nya teknologier inom växtförädling
  • Ökning av markens biologiska mångfald, växtstatus och skördetrygghet samt naturens biologiska mångfald.

Läs mera om utlysningen (på finska) via denna länk.

Save the date 31.10.2025 för första FUI-forumträffen

FUI-forumet kommer att hålla sitt första möte 31.10.2025 dit alla intresserade är välkomna. På programmet finns bl.a. fortsatt brainstorming av FUI-forumets arbetsmodell och diskussion om forumets finansieringsmodeller. Under dagen har man som avsikt att:

  • presentera regionala projekt
  • arrangera samarbetssessioner för att utveckla nya projekt
  • genomgång av finansieringsmöjligheter
  • pitching-sessioner för vetenskapliga resultat och projektresultat.

Vill man veta mera om FUI-forumet så kan man kontakta:

Emilia Nordlund, VTT (emilia.nordlund@vtt.fi)
Anu Kaukovirta, Luke (anu.kaukovirta@luke.fi)
Mari Sandell, University of Helsinki (mari.sandell@helsinki.fi)
Marleena Tanhuanpää, Elintarviketeollisuusliitto (ETL) (marleena.tanhuanpaa@etl.fi)

Intresserad av att diskutera aktuella FUI-frågor?

Kontakta mig:

Leende kvinna i blått står med vänster hand på höger höft.

Pia Holkkola-Löf

Projektledare Innovation Boost Jakobstad Region

050 434 6669

pia.holkkola-lof@concordia.jakobstad.fi

Integritetspolicy

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett effektivt och användarvänligt sätt. Cookies används bland annat för bästa möjliga användarupplevelse för och för att analysera vår trafik.

Nödvändiga kakor

Nödvändiga kakor finns på webbplatsen för användning och hantering av språkversioner och för att webbplatsen ska fungera korrekt.

Tredjepartskakor

Tredjepartskakor används för besökarstatistik och för att spara användarens val.

Information samlas t.ex. in om
- webbplatsens besökarstatistik
- val av webbläsare
- tillgängliga webbplatser och funktioner