Hur är det att leva och bo i regionen?

Läs om personer som hittat sitt hem i Jakobstadsregionen!

Möt Mira Tallgård biträdande rektor och speciallärare på Språkbadskolan i Jakobstad

Tre fina saker med Jakobstadsregionen enligt Mira:

1. Tvåspråkigheten är en rikedom. Och för språkbadseleverna Mira jobbar med blir det naturligt att de lär sig både finska och svenska.

2. På en liten ort är folk intresserade av en, och genom till exempel skolan kommer man lätt in i ett socialt sammanhang.

3. Möjligheterna att ta sig utomlands är goda.

Namn: Mira Tallgård, född i Göteborg, Sverige, men är uppväxt i Uleåborg. Bor tillsammans med familjen i Kronoby sedan många år tillbaka.

Jobb: Biträdande rektor och speciallärare på Språkbadskolan i Jakobstad där hon jobbat sedan 2001.

Studerat: Till klass- och speciallärare i Vasa.

Familj: Olav Tallgård hemma från Kronoby och barnen Oliver, 17 år, Jemina, 15 år och Clara 11, år.

Boende: Bor i eget stenhus från 2007 som de byggt själva, med stor terrass att njuta av vår- och sommartid. Hemmet finns i centrum av Kronoby med närhet till både idrottsplan, skola och ishall.

Fritid: Umgås gärna med vänner i vanliga fall, och handarbetar periodvist till exempel halmhimlar. Inredning och design ligger också varmt om hjärtat. Trädgårdsliv njuter familjen av sommartid och även av sommarstugan vid Larsmosjön.

Fortskaffningsmedel: Familjen samåker så ofta de kan till Jakobstad där både Mira och Olav jobbar, han på OMI Clinic som fysioterapeut, och hon i den nybyggda Språkbadsskolan. Äldsta sonen studerar på Optima och kommer med på morgnarna, men tar ofta bussen hem på eftermiddagen. Olav brukar ibland cykla hem till Kronoby vilket blir en tur på ca 25 km.

Drömmer om: En resa. Familjen har vänner i södra Italien som de brukat besöka ungefär vartannat år, och nu finns en längtan efter att få resa dit eller någon annanstans.

 

Här kan du läsa mera om jobb och företag i vår region.

Möt Daniela Mårtenson, Forskningsledare på yrkeshögskolan Centria inom forskning och utveckling.

Tre fina saker med Jakobstadsregionen enligt Daniela Mårtenson:

1. Lätt att skapa kontakter och nätverk, både professionellt och privat.
2. Intressanta organisationer, företag och arbetsplatser med nationella och internationella kontakter som också gör det möjligt att jobba på distans.
3. Bra energi och enkelt att hitta på saker att göra på fritiden oberoende av vilka intressen man har.

Namn: Daniela Mårtenson, hemma från Östnyland har bott 10 år i Jakobstad.
Jobb: Forskningsledare på yrkeshögskolan Centria inom forskning och utveckling. Hennes team finns i Ylivieska, Karleby och Jakobstad och jobbar inom företagande och välmående.
Studerat: Statsvetenskap vid Åbo Akademi, Åbo.
Familj: Janne Toivonen hemma från Pedersöre och barnen Elis 9 år och Aina 6 ½. Alla i familjen är tvåspråkiga, finska och svenska.
Boende: Egen lägenhet i centrum och trivs med känslan av att just bo bekvämt i en stad.
Fritid: Sommarstugan i Larsmo, som också är orsaken till att de flyttade till regionen. Stort och brett intresse för trädgårdsliv utövas på stugan bland olika trädslag och växtspecialiteter. Njuter av motion för hälsan och läsning för jobb och fritid. Barnen är nu med i bland annat Jakobstads simmare och minibadminton via Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto. Janne brinner för skog och natur.
Fortskaffningsmedel: Tar sig runt på cykel i ur och skur oberoende årstid. Familjen klarar sig fint med en bil. Bussarna till Karleby, dit hon tar sig för jobbet ibland, och till Nykarleby där hennes man jobbar som miljövårdsinspektör för kommunen, går helt enligt deras tidtabell.
Drömmer om: En riktigt stor 40-årsfest i år!

”Var skulle man ordna en stor härlig fest med alla människor i ens liv om inte just precis här?!” –Daniela Mårtenson

Här kan du läsa mera om jobb och företag i vår region.

 

Säg hej till Hauke Carstensen, R&D Engineer på Amada Automation Europe!

Tre fina saker med Jakobstadsregionen enligt Hauke:

1. Den fina naturen i regionen med närheten till stranden och havet.

2. Enkelt att komma hit både privat och i affärer tack vare flygplatsen i Kronoby.

3. Prisnivån på hus och mark är lägre än på många ställen, vilket gör att du kan äga ditt boende och skapa en livsstil du önskar.

Namn: Hauke Carstensen, hemma från Schleswig-Holstein i norra Tyskland, på gränsen till Danmark. Han har även bott i Uppsala i Sverige 2010–2018 och bor nu i Nykarleby med sin familj sedan nyårsskiftet 2018–2019.

Jobb: R&D Engineer på Amada Automation Europe i Bennäs, Pedersöre. Han trivs bra med sina arbetsuppgifter som rör utveckling och förbättring. Det mesta kan göras på distans. Företaget har också kopplingar till Europa och Tyskland så Hauke kan dra nytta av sitt ursprung och sina språkkunskaper i arbetet. Han har även haft lätt för att lära sig svenska.

Studerat: Materialfysik i Uppsala där han även doktorerat på ämnet och belönats för sina innovationer.

Familj: Maria, född Fors, är hemma från Nykarleby, men har studerat husdjursvetenskap i Uppsala och jobbar nu på Aktion Österbotten med Leader-projekt i Bennäs. Arvid 4 år och Martha 6 månader. I familjen talar föräldrarna tyska respektive svenska med barnen och engelska sinsemellan.

Boende: Just nu bor familjen i Nykarleby, men de har nyligen fått nycklarna till ett timmerstockshus de ska renovera i Socklot. Huset är från 1940-talet och ligger idylliskt nära naturen.

Fritid: Förutom familjen är kitesurfing det stora intresset både sommar- som vintertid för Hauke. Både Storsand i Monäs och Fäboda i Jakobstad är bra ställen för kitesurfing. Maria har en egen häst, och i övrigt upptar vardagslivet med småbarn största delen av deras fritid.

Fortskaffningsmedel: Sparkstötting, vilket var nytt för Hauke. Ett transportmedel som funkar bra till dagis nu då man jobbar på distans. Annars landsvägscykel, då det finns tid och är säsong. Tidigare samåkte Hauke och Maria till sina jobb i Bennäs.

Drömmer om: Att få flytta in i sitt nyrenoverade hem i sommar och skapa ett liv nära naturen med familjen och några får och höns.

Här kan du läsa mera om jobb och företag i vår region.

Här kan du läsa om hurtiga Ida Kronholm som driver företaget Team Nordic Trail Finland

Tre fina saker med Jakobstadsregionen enligt Ida:

1. En bra plats för familjen. Det finns ett stort utbud av aktiviteter, och närområdet är lugnt och tryggt.

2.Fördelaktigt geografiskt läge. Det känns som att det är nära till allt. Det tar bara en timme med flyg till Helsingfors eller Stockholm.

3. Jakobstad är en levande stad. Kulturlivet och idrottsverksamheten är livskraftig. Det gör att människor utifrån dras hit och bidrar till den mångkulturella miljön.

Namn: Ida Kronholm. Bor sedan fjorton år tillbaka i Jakobstad med sin familj. Uppväxt i Kronoby och Nykarleby. Har också bott i Vasa, Mieslahti, Umeå och Mariefred.

Jobb: Egenföretagare. Driver företaget Team Nordic Trail Finland tillsammans med maken Björn och en annan delägare. Har tidigare jobbat över tio år som lärare, rektor och biträdande rektor på olika skolor i Finland och Sverige.

Studerat: Är utbildad vildmarksguide, speciallärare och journalist. Har även en examen i utbildningsledarskap och förvaltning.

Familj: Björn Kronholm och barnen Ebba 15 år, Liam 13 år och Viggo 11 år.

Boende: Bor i ett egnahemshus i Jakobstad.

Fritid: En stor del av fritiden tillbringas på fotbollsplanen. Barnen spelar fotboll, och Ida är fystränare för ett av juniorlagen. En del tid avsätts också för företaget och löpningen. Företaget har löpgrupper på 25 olika orter i Finland, och Ida reser ibland runt och föreläser och ordnar olika event på dessa orter.

Fortskaffningsmedel: Cykel är prio ett. Bilen används sparsamt. 

Drömmer om: Att ha Jakobstad som bas, men att kunna resa fritt, framförallt mellan Finland och Sverige. Att barnen ska få en trygg uppväxt och möjlighet att förverkliga sina drömmar. Jakobstad är en bra språngbräda för allt det.

 

Här kan du läsa mera om jobb och företag i vår region.